14 Şubat 2015 Cumartesi

Rekabet Avantajı Sağlamak ve Lider Olmak İçin Farklılaşmak Gerekir

Üç şeritli ve trafiği yoğun bir yolda orta şeritte seyir halindesiniz ve her şerit fazlasıyla dolu. Orta şerittesiniz ve orada kalmaya da devam edeceksiniz çünkü gittiğiniz istikamet gereği sağınızdaki ve solunuzdaki şeritle size uygun değil. Sizin önünüzde bir araç var. Önünüzdeki bu aracın sizin için tehlike yaratabileceğinden endişe duyuyorsunuz çünkü ani duruşlar / kalkışlar gibi davranışlarla tedirgin edip duruyor sizi. Hissettiğiniz endişeden ötürü “bu aracın önüne geçmeliyim” diyorsunuz kendi kendinize. Bu koşullar içerisinde atacağınız ilk adım ne olur?
Mutabıkız! Bence de şerit değiştirilmeli. Sağdakine mi yoksa soldakine mi geçeceğimizi trafiğin o andaki koşulları belirler ama şerit değiştirmek, rahatsızlık veren aracın önüne geçebilmenin tek yoludur.
Yukarıdaki olayda sizin aracınız sizin firmanız, öndeki araç da, faaliyet gösterdiğiniz kategorideki pazar lideri olsun. Liderin önüne geçmek için ne yapacaksınız? Evet, biliyoruz ki; liderin gittiği yoldan giderek lider olunamaz. Liderin önüne geçebilme ihtimali ancak şerit değiştirdiğinizde söz konusu olabilir. Burada lideri düşünerek öne sürdüğümüz her şey aslında rakiplerin tamamı için geçerlidir. Rakiple başa çıkabilmenin yolu farklılaşmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder